Jaké je to navrhnout, otestovat, postavit, a nakonec i odpálit svou vlastní raketu si vyzkouší studenti středních a vysokých škol na soutěži Czech Rocket Challenge — jediné raketové soutěži v Česku. Jejím cílem je umožnit studentům týmovou práci na technologicky pokročilém projektu, a také je motivovat a nadchnout pro navazující vzdělání v oblasti vesmírného průmyslu. Své síly a zkušenosti v rakové vědě budou moci soutěžící poměřit v pátek 12. července na brněnském letišti v Medlánkách. Za organizací stojí studentský spolek Czech Rocket Society společně se vzdělávací kanceláří Evropské kosmické agentury pro Českou republiku, ESA-ESERO.

Práce studentů v roli raketových inženýrů začala již v březnu, tedy 4 měsíce před samotných soutěžním dnem, a to v podobě workshopů pořádaných organizátory. Na těch se soutěžící dozvěděli vše od základů navrhování raket, až po složitější problematiku avioniky a záchranných systémů. Znalosti nad rámec si doplnili také samostudiem z řady českých i zahraničních zdrojů.

Studenti mají v rámci soutěže, ve svých tří- až šestičlenných týmech, za úkol navrhnout a připravit raketu společně s technickou dokumentací, která musí splňovat všechny náležitosti. Pouze ti, kteří své znalosti prokážou i na papíře, nakonec svou raketu také odpálí. „Prvním a nejdůležitějším úkolem a zároveň podmínkou kvalifikace je bezpečně s raketou přistát za pomoci padáku. Všechny týmy musí odhadnout maximální výšku, tzv. apogeum, které raketa dosáhne. Nebude se hodnotit ale jen dosažená výška, ale i pokročilost a komplexnost celé rakety a stejně tak propracovanost reportu. Soutěžní týmy od nás dostali pouze hotový motor, ale zbytek je už pouze na nich,” vysvětluje pravidla soutěže Iulia Kostiuk, manažerka soutěže spolku Czech Rocket Society.

Zatímco týmy v kategorii nováčci budou mít za úkol v raketě vynést neuvařené vajíčko a přistát s ním, aniž by se rozbilo, pokročilí si mohou vybrat jednu z výzev, a to buď postavení pozemní stanice s příjmem přes rádio, nebo stabilizace rakety formou kontrolované rotace. „Soutěž Czech Rocket Challenge je z mnoha aktivit ESA-ESERO, kde se teorie setkává s praxí a kde mohou studenti své nápady převést do skutečných raketových projektů. Je to jedinečná příležitost pro mladé nadšence, aby se nejen učili o fyzice a inženýrství, ale aby tyto obory aplikovali v reálném a konkurenčním prostředí,” říká Jan Spratek z ESA-ESERO Česká republika.

Celkem se do soutěže přihlásilo 51 týmů, z nichž většina (44) je ze středních škol a gymnázií. Novinkou je v letošním roce účast také studentů ze zahraničí. „Mám radost, že se daří informace o konání soutěže šířit nejen v Česku. Letošního ročníku se totiž účastní i jeden tým ze zahraničí. Czech Rocket Challenge vnímám jako něco více než jen soutěž; je to inkubátor pro nové myšlenky a projekty, skrze které můžeme skutečně přispět k rozvoji vesmírného průmyslu v naší zemi.” říká Michal Kuneš z podnikatelského inkubátoru ESA BIC, který stál u zrodu prvního ročníku soutěže CRC.

Studenti si v neposlední řadě odnesou nejen cenné zkušenosti, ale také kontakty na zástupce kosmických firem, které se budou soutěžního dne účastnit. „Propojení studentů na konkrétní firmy je velkou přidanou hodnotou celé akce. Soutěžící se díky tomu budou moci informovat například o nabídce stáží,” říká Petr Kapoun, CEO TRL SPACE, která je jedním z hlavních partnerů soutěže a dodává: „Naše společnost má celoročně otevřený stážový program, díky kterému se mohou studenti pod dohledem zkušených kosmických inženýrů připravovat na dobrodružnou kariéru v tomto odvětví.”

Místo konání soutěže Czech Rocket Challenge v Brně není náhoda, právě tam je totiž jedna z nejvyšších koncentrací vesmírných firem v České republice. Mezi nejvýznamnější tuzemské vesmírné hráče pak patří i společnost OHB Czechspace, jejíž jednatel Vít Pavelec dodává: „Spolek Czech Rocket Society dlouhodobě podporujeme, jelikož nám podpora jeho nadaných členů a dalších talentovaných studentů dává velký smysl. I proto nabízíme v OHB Czechspace stáže pro vysokoškolské studenty, kteří se chtějí v tomto nesmírně zajímavém a inovativním odvětví rozvíjet.”

„Hlavním úkolem soutěže, stejně jako našeho spolku, je budovat komunitu nadšenců a budoucích inženýrů, kteří se postarají o růst vesmírného sektoru u nás i v Evropě. Úzká spolupráce s regionálními partnery je tak klíčová pro úspěch celé akce,” dodává Ota Michálek, tajemník Czech Rocket Society.

Jaká byla atmosféra soutěžního dne v loňském roce, si můžete připomenout na tomto videu.

 

Kontakt pro novináře:

Viktor Hejlíček | PR manager spolku | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. | +420728778065
Ota Michálek | Tajemník spolku | tajemnik@czechrockets.com | +420775708405

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size