Ilustrační foto, zdroj zde. |
Nic není pro cateringovou společnost Royal party servis spol. s r.o. příliš velké sousto. Obsluhovali totiž anglickou královnu. Jejich klientela zahrnuje významné banky, instituce, firmy soukromého i veřejného sektoru jak v ČR, tak i v zahraničí. Požadavek na ekologičtější chování však nevzešel od klientů, ale od firmy samotné.
|
„Rozhodně to nebylo oteplování, co nás vedlo zamyslet se nad ekologickou stránkou naší podnikatelské činnosti, ale každodenní život současné civilizace na planetě a její nešetrnost k přírodě jako celku, myslíme si, že je potřeba věci měnit na komunální úrovni, pracovat s myšlením jednotlivců a komunit,“ vysvětluje firemní postoj Josef Blaštík, jednatel společnosti.
Když si před 5 lety definovali ekologické priority, tak okamžitě začali nový postup a přístup implementovat. Starším kolegům sice museli udělat edukaci, i ti však přes počáteční nejistotu přijali zelený postoj za svůj.
Suroviny jsou základ
Více než 70 % surovin pochází z ekofarem. Preferují lokální produkty, a tak snižují náklady na dopravu, ale zátěž na životní prostředí. „Optimalizovali jsme naši logistiku o více než 25 000 km ročně a od roku 2021 počítáme i s elektromobilitou,“ říká Blaštík.
Nádobí
Nádobí potřebné na přípravu jídel umývají horkou vodou, je-li třeba pak používají i ekologické mycí prostředky. Servis pokrmů a nápojů probíhá buď na porcelánových servisech, anebo tam, kde dříve využívali jednorázového plastového nádobí (např. outdoorové akce a akce pro větší množství návštěvníků), tak na ekologickém inventáři. Jedná se o jednorázové kompostovatelné nádobí z cukrové třtiny a banánových listů, slámy. Ubrousky pořizují z recyklovaného papíru. Jednorázové nádobí nemyjí a to porcelánové/nerezové myjí ekologickými mycími prostředky.
Minimalizace odpadu
Nebalí a nepoužívají plastový obalový materiál, nahradili jej recyklovaným papírem. Při pořádání eventů se řídí mechanismem ZERO WASTE, třídí odpad a to i biologický odpad. Co se týká gastroobalů, tak většinou využívají vratné obaly a papír.
„Cílem však není třídit a recyklovat, ale vracet obaly do oběhu,“ upozorňuje Blaštík, „proto poskytujeme slevu na kávu nebo oběd do vlastní nádoby a vyšší poplatky za krabičku pořízenou u nás na catering s sebou. Omezujeme a snažíme se odstranit nadbytečné položky, jako jsou míchátka, brčka, porcovaný cukr a další. Po průzkumu mezi našimi hosty jsme zjistili, že vlastně tyto ani nepotřebují.“
„Nespotřebované pokrmy? Tento pojem neznáme,“ diví se Blaštík a pokračuje vysvětlením, „vždy všechny pokrmy spotřebujeme, včetně bio odpadu, máme vlastní zahradnictví a chov slepic.“
Zelené workshopy a stromy
Ve spolupráci se zážitkovou agenturu Royal Event s.r.o., svou sesterskou firmou, do svých eventů záměrně zařazují i workshopy o environmentálním chování a zodpovědnosti k odpadovému hospodářství. Organizují i firemní akci, na které i se svými rodinami vysazují rostliny a stromy ve veřejných parcích a prostranstvích.
„S klidným svědomím můžeme přísahat na tu nejdražší svíčkovou, že nám vždy záleží na kvalitním výsledku a vašem jedinečném zážitku,“ říká závěrem Blaštík, „naši zákazníci sice bohužel dosud hodnotí naši ekologickou snahu málo a za cenu nižších nákladů akceptují nezelený catering, nicméně do budoucna vidíme náš zelený přístup jako konkurenční výhodu.“
Cateringová společnost Royal party servis spol. s r.o. byla založena v roce 1995 a od roku 2011 je členem RHK Brno.
Zpracovala: Lenka Votavová, RHK Brno
V Brně dne 30. ledna 2020
Chcete i Vy inspirovat? Inspirativní příspěvky členských firem budeme průběžně zveřejňovat v sekci Go green. Své podnětné články posílejte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..