HUTIRA, členská společnost RHK Brno, přivezla na Ukrajinu unikátní technologii, která filtruje říční vodu a přemění ji na pitnou. Zařízení zásobuje až sedm tisíc tamních obyvatel. České pomoci si všimly i mezinárodní lidskoprávní organizace, které ve válečné oblasti působí. Zájem o šest úpraven vody projevil Červený kříž, UNICEF poptává dokonce 50 kusů.

Před několika týdny brněnská společnost Hutira dodala na Ukrajinu mobilní úpravnu vody, kterou lze díky tomu, že je vystrojena na přívěsném vozíku za auto, snadno přemístit a okamžitě zprovoznit. Mobile Trailer Water 1500 nyní slouží ve městě Černigov a denně zásobuje vodou tamní obyvatele.

Místní si darovanou úpravnu vody chválí a uvažují o pořízení dalšího zařízení. „Tento týden jsme obdrželi zprávu o tom, že ukrajinská společnost, která provozuje naši úpravnu, uvažuje o nákupu další takovéto úpravny, mimo poptávku z OSN, zatím je toto ovšem v jednání,“ potvrdil manažer pro rozvoj a export ze společnosti Hutira Michal Vala.

Úpravna přečerpává říční vodu a filtruje z ní nečistoty, jako jsou bakterie, viry, železo, mangan, dusičnany, pesticidy, těžké kovy nebo koloidní látky. Zařízení váží přibližně dvě tuny a jeho příkon jsou 3 kW. Obvykle se používá při živelných pohromách, ale využití najde i na hudebních festivalech.

V současnosti probíhají dodávky úpraven vody také do Maďarska a na konci dubna Exportní aliance Prvky pro Smart City, jejímž členem je právě i společnost Hutira, prezentovala tento projekt nákupčím z agentur při Organizaci spojených národů.

Setkání se zástupci OSN

Sourcing Days, které pořádá CzechTrade, jsou pro české exportéry unikátní příležitostí setkat se se zahraničními nákupčími významných zahraničních subjektů. Na akci ve Vídni se představily čtyři desítky českých firem 22 zástupcům z 15 agentur při Organizaci spojených národů, jako jsou například Světová zdravotnická organizace, Světová banka nebo UNICEF.

„Chceme touto pilotní akcí založit novou tradici a sourcing našim firmám také každé dva roky nabízet. Umožnit jim více se zapojit do nákupních procesů OSN. V roce 2020 agentury OSN nakoupily zboží a služby za více než 20 miliard dolarů. To je obrovský obchodní potenciál, a navíc spolehlivé partnerství, které firmy ocení zejména v nejistých dobách,“ vysvětluje Radomil Doležal, generální ředitel agentury CzechTrade.

„S agenturami OSN jsme nadále v kontaktu. Dostali jsme poptávku, odeslali jsme nabídku, nyní OSN čeká na vyjádření ukrajinské strany ohledně požadovaného množství, parametrů upravované vody a požadovanému výkonu úpravny,“ doplnil k jednání zástupce společnosti Hutira.

I když je brněnská firma zatím jediným subjektem, který se rozhodl pro dodávku podobné technologie na válkou zasaženou Ukrajinu. Není jedinou českou firmou, která technologicky Ukrajině pomáhá.

Minulý měsíc se pod hlavičkou žďárské firmy ICE Industrial Services rozjel projekt k ochraně státu na hranicích s Běloruskem a Ruskem, ale i s obnovou domů. Jejich 3D tiskárny budou vyrábět nejen zátarasy, ale i mobilní modulární domy přímo na Ukrajině.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/hutira-cisticka-vody-ukrajina-czech-trade.A220530_092923_ekonomika_vebe

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size