Dne 1. února byla ve spolupráci s mezinárodní sítí Enterprise Europe Network vyhlášena výzva projektu EENergy na podporu energetické efektivnosti malých a středních firem (MSP). Nabízí energetické granty ve výši až 10.000 EUR na investice, poradenství nebo vzdělávání. Základními požadavky předloženého projektu jsou snížení spotřeby energie minimálně o 5% (měřeno v kWh) a zpracování akčního plánu (s asistencí tzv. Sustainability Advisors – poradců pro udržitelnost). Nejvíce jsou preferována energeticky náročná odvětví, žádoucí je posílení udržitelného business modelu nebo využití nové technologie včetně digitalizace.

Výběr projektů je tematicky otevřený ze strany žadatelů, může se jednat např. o instalace fotovoltaických panelů, výměnu starých strojů, energetické poradenství nebo energetický audit firmy, nákup senzorů nebo software na podporu energetického řízení nebo vzdělávání zaměstnanců související se snižováním spotřeby energií ve společnosti. Granty jsou vhodné pro kofinancování energetických projektů s privátními prostředky.

Všichni způsobilí žadatelé, kteří se do výzvy zapojí, mohou bez ohledu na (ne)získání grantu bezplatně nadále využívat poradenské služby a pomoc Sustainability Advisors v rámci Enterprise Europe Network během implementace jejich akčního plánu.

Hlavní výhody energetických grantů pro firmy jsou:

  • Kaskádový grant do výše až 10 000 EUR / projekt / firmu (úspěšnost soutěže bude až 50 %)
  • 100% financování (bez spoluúčasti; do výše grantu)
  • Evropský grant není v režimu podpory de minimis
  • Úspora energie 5 % je počítána dle rozsahu projektu (celá firma nebo jednotlivý stroj)
  • Jednoduché zpracování a podání žádosti online

Více informací naleznete na webu projektu ZDE.

Výzva je otevřena do 15. května 2024.

V této souvislosti proběhnou pro eventuální žadatele rovněž bezplatné informační webináře na platformě MS Teams, které pořádá Technologické centrum Praha, aktuálně:

  • 24. 4. od 10 do 11 hodin (přihlášky zde)
  • 6. 5. od 14 do 15 hodin (přihlášky zde)

Na webináře se přihlaste pomocí výše uvedených odkazů a do poznámky prosím uveďte, že jste se o akci dozvěděli od RHK Brno.

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size