Může být technologický park skutečným parkem? V Brně ano. Na mezinárodní den včel se v Technologickém parku v Brně otevřela včelí stezka. Za touto iniciativou stojí naše členská společnost EPRIN.

Včely jako důležitý předpoklad našeho jídelníčku

Věděli jste, že tři ze čtyř potravinářských plodin na celém světě závisí, alespoň částečně, na opylovačích? Včelám a dalším opylovačům se daří po miliony let, zajišťují potravinovou bezpečnost a výživu a udržují biologickou rozmanitost a živé ekosystémy pro rostliny, lidi a zvířata. Včely jsou prostřednictvím opylení zodpovědné za 60 % produkce potravin. Bez nich by si lidé nemohli pochutnat na mnoha druzích ovoce a obilí. Nemohli by nosit ani bavlněné oblečení. Bez včel by tak z obchodů zmizelo hodně druhů potravin. Pryč bylo ovoce, zelenina, med, oleje, bílé pečivo, koření, cukrovinky, ochucené mléčné výrobky, džemy, džusy, kávové výrobky, majonéza, hořčice, čokoláda a bylinky. V regálech by zůstal jen žitný chléb.

Otevření včelí stezky

Mezinárodní den včel je mladý svátek, vznikl před 7 lety ve Slovinsku. A je tomu přesně 7 let, co díky společnosti EPRIN v Technologickém parku Brno vznikly první včelíny. V roce 2024 bylo toto stanoviště rozšířeno o další dvě. Vznikla tak včelí stezka doplněná hravými panely pro děti a rodiny, které se chtějí o projektu dozvědet více. Slavnostní otevření stezky proběhlo v pondělí 20. května na mezinárodní den včel. Včelí stezku slavnostně otevřela primátorka města Brna, Markéta Vaňková.

Vedle oficiální části programu probíhal i neformální pro veřejnost, zejména rodiny s dětmi, pro které byly připraveny stánky s aktivitami přibližující péči o naši planetu. Děti ocenily také vynikající medovou zmrlinu a divadelní představení Kde spí motýli.

Kterak EPRIN ke včelám přišel

Stezku vytvořila společnosti EPRIN a Technologický park. EPRIN je dnes již tradiční dodavatel ve všech odvětvích průmyslu. Je to firma, která dokáže v řadě zemí pomoci klientům v robotice, automatizaci a průmylsu 4.0. Společnost EPRIN dnes extenzivně pečuje o mnoho včelích stanovišť v Brně a okolí, každé potom disponuje 3 až 10 včelstvy. I když z těchto včelstev by bylo možné sklidit i celou tunu medu za sezónu, tak tito filantropové odebírají včelám med pouze na ochutnávky a kontroly. Hlavním účelem těchto včelínů je totiž osvěta veřejnosti o pečlivém sbírání onoho zlatého pokladu, medu, nevykrádání včelstev, minimalizace chemických zásahů a podpora přirozeného života tohoto živočicha. EPRIN za 30 let činnosti získal řadu ocenění a uznání za své podnikatelské a enviromentální počiny.

Technologický park = inovace i ekologie

Technologický park to jsou inovace, které posouvají svět. Je skvělé být součástí globální inovativní rodiny, stejně tak jako se starat o naše okolí. Mám velkou radost, že se nám v oblasti enviromentu daří plnit vysoké standardy a proaktivně realizujene nové projekty i mimo naši hlavní činnost,” říká ředitel Technologického parku Brno, Jiří Machát. Technologický park ale není jedinou městskou společností, která se věnuje včelám. Mezi další patří například Lesy Brno nebo Hřibitovy Brno.  

Inovační zóny, jako jsou technologické a vědecké parky, již nejsou jen místy, kde vznikají inovace, probíhá výzkum a vývoj. Staly se novým typem čtvrtí s mnoha ekologickými cíli a cíli udržitelnosti, jako je být uhlíkově neutrální nebo co nejlepším způsobem pracovat se zelenými plochami. Využívají také nové přístupy a technologie, aby byly šetrné k životnímu prostředí a podporovaly různé ekologické aktivity. Technologický park v roce 2023 získal hned 4 ocenění za své environmentální aktivity, nejen se včelami, ale také v oblasti péči o zeleň. Své environmentální aktivity představil na světové konferenci Techologický parků v Lucembursku, jako jediný český účastník.

Elektronickou verzi včelí stezky naleznete na www.zachrantevcely.cz

Text Jitky Sládkové z Technologického parku upravila Lenka Votavová, RHK Brno
Foto: Lukáš Žaludek, Lenka Votavová
Brno, 22. května 2024

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size