V životě firmy nastávají čas od času radostné události spojené se změnou loga. Stává se tak, že spolu s uklízením nových propagačních materiálů bývají objeveni i kostlivci ve skladu, kteří mají podobu dosud nerozdaných propagačních materiálů, které ale už ale brandově či morálně zastaraly. Chcete-li se těchto materiálů zbavit a ještě pomoci dobré věci, pak věnujte tyto materiály Šatníku Vesna! Co se s nimi dál děje se dozvíte níže.

Vítány jsou mimo jiné kancelářské potřeby (bloky, tužky, propisky, pastelky…), hrnečky, utěrky, ručníky, ale i trička, kšiltovky a jiný textil.

Co je Šatník Vesna

Dobrovolnické uskupení Šatník Vesna vzniklo v roce 2021 a rodinám v nouzi a samoživitelkám vydával materiál od dárců. V únoru 2022 se stal Šatník jedním z nejvýznamnější center materiální pomoci pro ukrajinské rodiny prchající před válkou.

Od té doby Šatník Vesna přeformátoval materiální pomoc z charity na re-use jako přirozenou věc životního stylu. Klienty Šatníku jsou jak chudé české, tak i ukrajinské rodiny, ale i střední třída v nenadálé krizi. Služeb využívají i lidé s ekologickým smýšlením. Unikátní je nízkoprahovost (minimální požadavky na klienty) a tým dobrovolníků a dobrovolnic, v němž spolupracují seniorky, cizinky i samotné klientky.

Na Šatník navazují další služby Vesny – péče o děti, vzdělávání, volný čas, psychologická podpora, zvyšování kvalifikace. V Šatníku návštěvníci získávají materiální pomoc (oblečení, obuv, hygienické potřeby, vybavení domácností…) od dárců, základní poradenství a hlavně pocit přijetí a sounáležitosti.

Adresa: Pellicova 2c, Brno
Otvírací doba pro dárce: středa, čtvrtek, neděle 10–17 h
Registrace klientů: www.spolekvesna.cz/satnik

Co Šatník uvítá?

Firmy mohou věnovat materiály se svými starými logy, např. bloky, tužky, propisky, pastelky, hrnečky, utěrky, ručníky, ale i trička, kšiltovky a jiný textil atd.

Dále je možné věnovat věci v dobré stavu, čisté a kvalitní – zkrátka jaké byste sami rádi dostali:

  • sezonní oblečení a obuv pro děti i dospělé
  • školní a výtvarné potřeby (bloky, sešity, tužky, pastelky, učebnice, dětské knihy…), sportovní potřeby
  • hračky, stavebnice, hry
  • kočárky, potřeby pro děti
  • hygienické potřeby, drogerie, kosmetika (menstruační potřeby, plenky, inkontinenční pleny, šampony, mýdla…)
  • vybavení domácnosti:
    • talíře, hrníčky, příbory
    • lůžkoviny – přikrývky, polštáře (ne péřové), povlečení, prostěradla, přehozy na postel
    • ručníky, utěrky
    • drobné funkční spotřebiče
  • drobný nábytek (co lze přinést a odnést v ruce)

Funkční elektrospotřebiče (ledničky, pračky…) a větší kusy nábytku jsou klientům nabízeny na nástěnce na Pellicově, případně propojujeme mailem žadatele s dárci. Nabídku prosím posílejte s popisem a fotografií na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Textilní dílny ve Vesně

Od roku 2022 funguje ve Vesně na Údolní 10 textilní dílna, která navazuje na tradici ženské rukodělné tvorby historického spolku Vesna.  Dílna do velké míry využívá materiál od dárců – textil, přízi, galanterii, bižuterii… I zde může najít váš dar uplatnění.

Náplň tvoří různorodé workshopy, na nichž si účastnice můžou vyzkoušet a naučit se různé techniky textilní tvorby. Workshopy jsou vedeny českými, ukrajinskými a dalšími lektorkami, účastní se jich zájemkyně a zájemci různého věku i národností. Do činnosti textilní dílny jsou zapojeni umělci a pedagogové uměleckých škol.

Koordinátorka dobrovolníků: Petra Williams, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrovolnické aktivity – firemní dobrovolnické dny

Ženský vzdělávací ústav Brno známý jako Vesna dlouhodobě spolupracuje s dárci soukromými i firemními. Velmi si cení také dobrovolnických aktivit, které u nich realizují některé společnosti v rámci firemních dobrovolnických dnů.

Dobrovolnická činnost může mít podobu fyzických aktivit (malování místností, práce na zahradě), ale i různých expertních činností (posudky, konzultace) nebo výuky. V současnosti ve Vesně hledají zástupce firem, kteří by ukrajinským klientkám přiblížili pravidla, zvyklosti a specifika zaměstnání v různých oblastech. Myslíte, že byste mohli pomoci?

Koordinátorka aktivit pro dospělé: Olga Vaganova Golovko, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Brno, 25. 7. 2024
Podklady od Barbory Antonové (Vesna) upravila Lenka Votavová (RHK Brno)

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size