V reakci na ozbrojenou agresi Ruska vůči Ukrajině schválila Rada EU rozšíření sankcí vůči Rusku. Restrikce se mj. týkají konkrétních osob (vč. ruského prezidenta Putina a ministra zahraničních věcí RF Lavrova), cílových subjektů obchodu, kontrol vývozu citlivých technologií či zboží dvojího užití a zákazu prodeje a vývozu určitých technologií, zboží a služeb vybraných sektorů.

Sankční balíček EU zasáhne pět sektorů ruské ekonomiky. V rámci finančního sektoru členské země omezí přístup Ruska na nejdůležitější kapitálové trhy. Sankce v energetice zasáhnou ropné odvětví a znemožní Rusku modernizaci ropných rafinerií. V oblasti dopravy dojde k zákazu pohybu a prodeje letadel, náhradních dílů i vybavení. Dále bude citelně omezen přístup Ruska k strategickým odvětvím. Změny ve vízové oblasti se dotknou držitelů diplomatických a služebních pasů při jejich cestách do zemí EU.

Sankční režimy vůči Rusku a Bělorusku | Semináře MPO "Ve čtvrtek od 2 do 4" | LS: Sankce vůči Bělorusku | LS: Obchodní a finanční sankce vůči Rusku

Linka 1212 - číselná volba 1 - Sankce pro Rusko byla operativně zřízena pro podnikatele a české firmy v souvislosti se sankčním režimem a implementací opatření zavedených proti Ruské federaci.


I. Platební styk českých podnikatelů s Ruskem

V případě, že jste v rámci svého podnikání v platebním styku s Ruskou federací a obáváte se sankcí na tuto zemi uvalených, kontaktujte prosím banku, která Vám tento platební styk zajišťuje. Váš korporátní bankovní poradce má k dispozici aktuální informace od České národní banky týkající se konkrétních sankcí platných a účinných v České republice a může Vám ve věci platebního styku pomoci.

Ruská invaze na Ukrajinu utnula obchodní styky České republiky s oběma zeměmi. Čeští exportéři aktuálně řeší problémy s dodávkami a hledají náhradní exportní odbytiště. CzechTrade je připraven pomoci zanalyzovat výchozí situaci vaší firmy a připravit náhradní exportní plán. Czechtrade - krizové poradenství

„Ve čtvrtek od dvou do čtyř“: MPO pořádá semináře k ruské agresi proti Ukrajině

V souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině organizuje MPO ve spolupráci s dalšími partnery sérii exportních seminářů zejména pro české podnikatele. Ty mají za cíl zpřehlednit vyvíjející se situaci v oblasti sankčních režimů, opatření, podmínek pro podnikání, alternativních trhů i makroekonomických a finančních perspektiv. Na seminářích vystupují experti z veřejné, akademické i soukromé sféry. Akce se konají hybridně v hlavní budově MPO a on-line.

Stručné shrnutí přijatých sankcí včetně odkazů na oficiální, právně závazné výčty sankcí uveřejněné v Úředním věstníku EU najdete ZDE

Praktické informace pro české podnikatele k rozšíření sankcí vůči Rusku v návaznosti na omezující opatření přijaté EU vzhledem k novým činnostem RF destabilizujícím situaci na Ukrajině jsou pak ZDE

Zdroj: MPO ČR

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size