Česko a Argentina letos slaví sté výročí diplomatických vztahů. S cílem prohloubit bilaterální relace obou zemí a navázat v této souvislosti nové kontakty, zamířil 23. dubna 2024 do Brna velvyslanec Argentinské republiky v ČR, J. E. pan Claudio Javier Rozencwaig. Na komoře jednal s předsedou našeho představenstva Ladislavem Chodákem nejen o obchodních příležitostech a možnostech spolupráce českých a argentinských firem.

V rámci diskutovaných bodů této schůzky, u které byl přítomen také pan Facundo D. Herrera, druhý tajemník argentinské ambasády v Praze, se hovořilo např. o možnostech kooperace v oblasti life-sciences a vesmírném průmyslu, univerzitní spolupráce včetně výměny studentů, zapojení brněnských firem do akce „Argentinský den v ČR“, která by měla proběhnout poslední týden v srpnu a rovněž podnikatelských misí, připravovaných na národní úrovni.

Argentina může v oblasti Latinské Ameriky představovat zajímavého partnera. Země poptává průmyslové produkty a hlavní pozice v jejím vývozu zaujímají položky spojené se zemědělstvím a potravinovou produkcí. V rámci celého regionu je pátým největším obchodním partnerem českých firem. Důvodem nevyužitého potenciálu v obchodní výměně jsou tvrdá ochranná opatření namířená vůči importu.

I přes současnou hospodářskou situaci existují šance pro naše podniky, které se v Argentině chtějí uchytit. Budoucnost má především strojírenství s ohledem na preferenci Argentiny co největší škálu zboží vyrábět v místě. Vzhledem k potenciálu zemědělské produkce jsou dalším slibným oborem zemědělské stroje a chytré technologie aplikované v zemědělství. V Argentině se nalézají ohromné zásoby nerostného bohatství. Velká většina těchto nalezišť navíc ještě nebyla prozkoumána, a proto skýtá obrovské pole působnosti zahraničních investorů důlního a těžebního průmyslu. Prostor pro inovace a nové technologie se nabízí i v odvětvích, která budou ve střednědobém horizontu nezbytná pro hospodářský růst: biotechnologie, petrochemie, zdravotnictví, IT apod. Více informací o příležitostech pro český export najdete ZDE.

Pokud vás toto teritorium zajímá a rádi byste získali další informace o připravovaných událostech nebo sdíleli váš firemní profil s argentinskou ambasádou v ČR, kontaktujte prosím RHK Brno: O. Hrdlička, tel: 532 194 918, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

  DSC 1160 DSC 1156

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size