Spojené státy americké jsou významným světovým importérem. Pro Českou republiku představují 11. největšího exportního partnera a nejúspěšnější mimoevropský trh. Vzhledem k jeho velikosti však tamní potenciál není ani zdaleka vyčerpán a skýtá řadu příležitostí. Důležitým faktorem pro úspěch v této destinaci je ovšem přítomnost a zviditelnění na místě. V této souvislosti bychom rádi nabídli zapojení do nového projektu, který by sloužil jako sdružení finančních, intelektuálních a technických prostředků pro podporu obchodu v USA pro české firmy, především z Jihomoravského kraje.  

Vhodný může být zejména pro obchodní a výrobní společnosti, které se již rozhodly v USA působit a potřebují využít kancelářské prostory pro zakládání místní entity, rovněž pro podniky, které zvažují vstup na americký trh a potřebují získat další informace a firmy, které zde realizují investiční nebo výrobní projekty.

Ilustrační foto: Shutterstock

Proč Atlanta

  • Stát Georgia je dlouhodobě hodnocen jako stát č. 1 pro podnikání. Má dobře vyvinutý podpůrný systém pro stávající průmysl i pro menší podniky. Kromě průmyslové výroby je výbornou lokací pro aerospace, IT, fintech a zábavní průmysl.
  • Má strategickou polohu a s jedenácti miliony obyvatel jde o 8. nejlidnatější stát USA.
  • Vede přes ni šest federálních dálnic, včetně transkontinentálních dálnic I-95 a I-75 a má nejrozsáhlejší železniční síť na jihovýchodě USA.
  • Díky svým dvěma přístavům v Savannah a Brunswicku je atraktivní lokalitou pro firmy jako KIA, Hyundai, Rivian, SK Innovation and Bluebird. Přístav Savannah je největším a nejrychleji rostoucím kontejnerovým terminálem v Americe. Letiště Hartsfield – Jackson Atlanta International je již po dobu 21. let světově nejrušnější a nejefektivnější letiště. Nabízí více než 150 vnitrostátních linek a 75 mezinárodních linek do více než 50 zemí světa. Denně odbaví 2.700 letů.
  • Mezi nejrozšířenější průmyslová odvětví patří pokročilá výroba, letectví a kosmonautika, agropodnikání agtech, automobilové EV, biotechnologie/life science, čisté technologie a energie, zpracování potravin, logistika a dodavatelský řetězec, technologie fintech, kybernetická bezpečnost, zdravotní IT, digitální média a zábavní průmysl.
  • Georgia je epicentrem automobilového průmyslu a výroby baterií.
  • Výhodou Georgie je skvělý systém vzdělávání (80 soukromých a veřejných vysokých škol), dostupná cenová hladina pracovní síly a životních nákladů, a hlavně bezkonkurenční lokalita (lodní, letecká, železniční a dálniční infrastruktura.
  • V Atlantě sídlí 18 společností kvalifikovaných jako americké Fortune 500 (jako např. Aflac, Asbury Automotive, Delta Airlines, Global Payments, Coca Cola, UPS a další).
  • Českým podnikatelům je k dispozici odbor ekonomického rozvoje státu Georgia, který je schopen firmy podpořit službami lokalizace, průzkumu trhu, analýzy obchodních pobídek, školením zaměstnanců, inovačními službami a představením místním firmám.

Co se podnikatelského prostředí v Georgii týče, stát se může pyšnit příznivými obchodními podmínkami a velmi pozitivním přístupem, který pomáhá společnostem růst, investorům nabízí široké spektrum pobídek. Více informací naleznete ZDE.

Protože se jedná o trh vyspělý, mimořádně konkurenční a komplikovanější ve srovnání s trhem zemí EU, měly by sem proto vstupovat firmy finančně stabilní a s dlouhodobější vizí. Uspět obchodně ve Spojených státech amerických je opravdu běh na delší trať, nejedná o jednorázový trh. Obchodní důvěra se v USA buduje dlouho, ale vytvořené vztahy bývají pak hodně pevné.

Služby inkubátoru

Při snaze vstoupit na zahraniční trh se firmy často potýkají s nedostatkem dobře jazykově vybaveného personálu, s jeho neochotou relokace, ale i s běžnými administrativními úkony, jako je založení firmy, vedení účetnictví, podpora v marketingu, logistika, skladování a analýzy trhu atd. JPI by měl firmám nabídnout technické a praktické znalosti a doporučení znalců místního trhu, čímž by snížil náklady na získání potřebných informací (sdílené služby), ale také eliminoval možná rizika spojená se vstupem na trh USA. Výhodou by byl česky mluvící personál. Navíc by oproti ostatním inkubátorům (např. německému jako je https://www.gatclp.com/ či belgickému) nabídl politický přesah honorárního konzula, fungující českou strojírenskou firmu v sousedství, jež by některé služby řešila v rámci své operativy (minimalizace nákladů), nabídl možnost skladovacích prostor (což není obvyklá služba) a pomohl s optimalizací dopravy z Česka.

JPI vnímáme jako příležitost pro jihomoravské firmy, která se musí vyplatit. Zkušenost bývá většinou velmi drahá, ale inkubátor by vše mohl nabídnout s podstatně vyšší efektivitou a za zlomek nákladů. Předpokládáme založení americké akciové společnosti ve státě Georgia, se sídlem v průmyslovém parku u Atlanty. Podíly jednotlivých účastníků mohou být variabilní, což u akciových společností (Inc.) umožňuje tamní legislativa.

V případě zájmu o zapojení do tohoto projektu nebo bližší informace se prosím do 20. října 2024 obraťte na RHK Brno, kontaktní osoba: O. Hrdlička, tel: 532 194 918, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Zástupci ze státu Georgia (města Roswell) by letos na podzim měli navštívit také MSV v Brně. V případě zájmu o osobní jednání nás neváhejte kontaktovat.

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size